A kender növény magjából hidegen préselik a kender olajat, amely fogyasztásával erősíthetjük az immunrendszerünket, csökkenthetjük bizonyos krónikus betegségek rizikóját, és az esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a szívünket, a vérereket, sőt még az idegrendszerünket is védhetjük. A kender olaj tele egészséges zsírokkal, fehérjékkel és olyan alapvető tápanyagokkal, amelynek köszönhetően fogyasztása számos előnnyel jár, illetve, ami miatt jól beilleszthető egy egészséges diétába. Például, ha az omega-3 zsírsavak vegetáriánus forrását keressük, akkor a kender olaj jó választás lehet. A benne található omega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni a gyulladásokat, illetve a szívbetegségek kockázatát is minimalizálják, e mellett a kender olaj alacsonyabb koleszterinszintet és vérnyomást is eredményez.
Azt is tudni kell, hogy az omega-3 zsírsavak koncentrált mennyiségben vannak jelen az agyban és fontos szerepet játszanak a memória és a megismerés megfelelő működésében, így a kender olaj részt vesz az agyi működések fokozásában, illetve egészséges szinten tartásában is. A kender olaj tartalmazza az összes esszenciális zsírsavat, ami miatt éppen olyan teljes fehérjeforrás, mint a csirke, a hal vagy a marha. Három evőkanál olaj segítségével már 10 gramm igen magas minőségű fehérjéhez juthatunk hozzá. És végül a kender olaj értékes forrása számos fontos ásványi anyagnak is, beleértve a magnéziumot, a foszfort, a vasat és a cinket. Három evőkanál olaj megfelel a napi ajánlott magnéziummennyiség 50 %-ának, a napi ajánlott foszfor mennyiség 25 %-ának, illetve a napi ajánlott vas 15 %-ának.